Onderstel

Onderstel

Afspraak maken?

Maak hier uw afspraak

Het onderstel van uw auto is de schakel tussen de auto en de weg. 

Daarom is het belangrijk om uw onderstel regelmatig te laten controleren en uw wielen te laten uitlijnen.

Het weggedrag van een auto met een versleten onderstel is onvergelijkbaar met het weggedrag van diezelfde auto op een goed onderhouden onderstel. Toch rijden veel autobezitters niet meteen naar het autobedrijf met klachten en dat is volstrekt logisch: de achteruitgang van het weggedrag gaat heel geleidelijk en blijft daardoor nagenoeg onopgemerkt. De gevolgen zijn echter groot. Slecht werkende schokdempers, veren, draagarmen of stabilisatorstangen hebben een nadelige invloed op de wegligging, de kans op aquaplaning is veel groter en de remweg wordt vele malen groter.

Daarnaast leiden schokdempers die hun beste tijd gehad hebben tot extra slijtage van de banden en andere onderdelen zoals onder andere de stuurdelen. Omdat de schokken die de banden doorgeven onvoldoende gedempt worden, wordt de hele auto aan extra trillingen blootgesteld. Dit heeft invloed op de levensduur van onder andere de koppeling, de aandrijfassen, de versnellingsbak en de verlichting. Verder maakt een versleten onderstel een autorit extra vermoeiend en minder comfortabel voor de inzittenden. Om deze redenen is een regelmatige inspectie van het onderstel pure noodzaak.

Bij ons is het mogelijk om niet alleen uw schokdempers te laten test op lekkage maar ook op werking zonder de daadwerkelijke schokdempers te demonteren. Door een aparte schokdemperstestbank is het mogelijk om rijomstandigheden te simuleren en te controleren hoe de auto zich gedraagt tijdens deze omstandigheden. Hiermee kan een goede wegligging, de juiste remweg en een veilige rit gegarandeerd worden voor u en uw auto.

Wieluitlijning

De wielen van uw auto blijven nooit voor 100% op de juiste plaats staan. Oorzaken van het veranderen van de wielstanden zijn onder anderen:

 • Het raken van stoepranden
 • Het vervangen van stuur- en ophangingsdelen
 • Verandering in rijhoogte door verlaging van het onderstel

Gevolgen van deze verkeerde wielstand zijn onder anderen:

 • Toename in het bandenslijtage
 • Toename van brandstofverbruik
 • Afname van het rijcomfort

Wij kunnen de wielstanden weer corrigeren naar de oorspronkelijke voertuigspecificaties. Dit doen wij met een geavanceerde uitlijnapparatuur.

Mogelijkheden van uitlijnen

Er zijn twee mogelijkheden met betrekking tot uitlijning. Dit is geheel afhankelijk van het soort en type voertuig. Welke vorm van uitlijning geschikt is voor een auto, is afhankelijk van de achteras van het voertuig.

De mogelijkheden zijn:

 1. Een achteras die van links naar rechts doorloopt, een zogenaamde starre achteras. Hierbij is wieluitlijning beperkt tot de voorwielen; voorwieluitlijning genoemd.
 2. Een achteras met onafhankelijke wielophanging, ieder wiel heeft zijn eigen ophanging. Hierbij dienen alle vier de wielen uitgelijnd te worden; vierkantuitlijning genoemd.

  

 


AutoFirst Garage Langelaan.   

Geen gedoe. Goed geregeld!

 • Betaalbaar onderhoud voor alle automerken- en typen
 • Goed opgeleide monteurs
 • Persoonlijke aandacht en advies
 • U behoud uw fabrieksgarantie
 • AutoFirst Mobiliteitsgarantie bij pech onderweg